Over - Harriet Hamilton Art

NL
NL
Ga naar de inhoud
Harriet Hamilton
Harriet (1977) groeide op in het Zuid-Limburgse Schimmert, en woont sinds 1996 in Amsterdam. Ze was jarenlang werkzaam als bedrijfsleider in grote horecazaken in Amsterdam en draaide zonder zich ervan bewust te zijn mee in een snelle wereld met een hoge werkdruk, het constant naar afleiding zoeken en veel consumeren.Totdat in 2011 bij haar borstkanker werd geconstateerd. Dat is het moment waarop een grote verandering in haar leven plaatsvond. Een donkere periode volgde waarin Harriet tot de conclusie kwam dat ze op alle fronten in haar leven was vastgelopen. In plaats van het proces van het ziek zijn lijdzaam te ondergaan, besloot Harriet tot het overgaan naar een innerlijke zoektocht, op zoek naar de diepere oorzaken van het ziekzijn. Ze sloot zich af van de buitenwereld en zocht de stilte op om puur met zichzelf te zijn en geconfronteerd te worden met alle gedachten, gevoelens, trauma's en diepgewortelde patronen die gevormd zijn in haar complexe jeugd. De grote drijfveer hierachter was het intrinsieke verlangen naar meer geluk, liefde en vrede, niet in de buitenwereld maar in de binnenwereld. Tijdens één van de retraites die ze heeft gedaan om dit proces van naar binnen keren te versnellen, ontmoette ze een vrouw die haar met klem aanraadde te gaan aquarelleren. Ze besloot zich hier volledig aan toe te wijden en investeerde al haar tijd en geld om zich te kunnen ontwikkelen als beeldend kunstenaar.

Werk
Met haar abstracte aquarellen wil Harriet zich afzetten tegen het conceptuele. Volgens Harriet leven we in een wereld waarin de ratio en de wetenschap leidend zijn. Een wereld waarin we alsmaar algoritmen loslaten op fenomenen om onze buitenwereld te kunnen verklaren. Een wereld waarin we als mens de dingen naar onze hand kunnen zetten, en waar materie een belangrijke plek inneemt. Het streven naar succes, kapitaal en status kenmerkt zich door een focus op de buitenwereld: het zoeken naar geluk buiten jezelf. In deze wereld wordt intuïtie, spiritualiteit en gevoel minder belangrijk gevonden, terwijl deze aspecten voor Harriet essentieel zijn.
Elke zintuiglijke waarneming wordt in ons wezen opgeslagen. Geuren, geluiden, beelden die tot ons komen, worden in ons opgeslagen zoals bij een harde schijf op een computer. Deze indrukken dringen niet altijd bewust tot ons door, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Zo is ons wezen een aaneenschakeling van alle indrukken en herinneringen waar we uit opgebouwd zijn. Momenten van angst, eenzaamheid, verdriet en vreugde zitten in ieder van ons. Het zijn vaak de negatieve emoties of destructieve gedachten die ons angst inboezemen, die we willen onderdrukken en niet willen erkennen dat ze bestaan. Harriet wil dit loslaten en juist de volledige mens laten zien en haar innerlijk blootleggen. Ze hoopt dat haar werk kan dienen als een spiegel, waarin de toeschouwer universele emoties en gedachten vertegenwoordigd kan zien.

Inspiratie
Harriet werkt volledig vanuit haar intuïtie. Er is geen sprake van een idee of concept voorafgaand aan het schilderen. Er is enkel papier en verf, de rest volgt vanzelf. Door het los te laten van ideeën en het hoofd leeg te maken kan er ruimte gecreërd worden voor datgene wat zich in haar binnenwereld afspeelt. Zo vormen haar eigen emoties, ervaringen en gedachten het uitgangspunt voor haar werk, wat zich kenmerkt door een intuïtief spel van kleuren, lijnen en vormen.
© Harriet Hamilton Art
Terug naar de inhoud